Je hoort en ziet het steeds vaker: hypnobirthing-bevallingen. Oftewel: een bevalbad midden in de woonkamer, sfeervolle verlichting van een zoutlamp of kaarsjes om het bad heen, serene muziek of meditaties op de achtergrond… En te midden van dit alles een mega ontspannen en haast geluidloze, bevallende vrouw in dat bad. Hoe cliché wil je het hebben? Komt dit overeen met jouw beeld van hypnobirthing? Zonde, grote kans dat je het hierdoor bij voorbaat afschrijft. En dat terwijl er voor iedere zwangere grote voordelen te halen zijn uit deze voorbereiding op de bevalling! Ik neem je daarom graag mee langs de 5 grootste fabels over hypnobirthing.

1. Hypnobirthing is zweverig

Met stip de meest gehoorde uitspraak en meest diepgewortelde misvatting over hypnobirthing. En ja, ik dacht dat zelf ook toen ik de cursus boekte. But I was wrong! Laten we eerst eens kijken wat de definitie van ‘zweverig’ eigenlijk is. De Dikke van Dale geeft: ‘onduidelijk, vaag’ als definitie. Bij mij ontstaat dan de vraag: wat is er precies onduidelijk aan hypnobirthing? Deze uitspraak wordt over het algemeen gedaan door mensen die zich (nog) niet verdiept hebben in hypnobirthing, dus logisch dat het dan nog onduidelijk is… Uiteraard snap ik dat het zweverige beeld dat om hypnobirthing heen hangt, ontstaat vanuit de naam en scènes zoals hierboven beschreven. Dit is echter volkomen onterecht en ik licht graag toe waarom.

Hypnobirthing is een praktische, feitelijke voorbereiding op de bevalling. Waarom? Ten eerste omdat je leert ontspannen voor tijdens de bevalling. Spanning, stress en angst werken je bevalling tegen (en zorgen voor meer pijn) om 2 redenen: je baarmoederspieren verkrampen én stresshormonen werken bevallingshormonen tegen. Als je ontspannen bent, kan je lichaam beter z’n werk doen om je kindje geboren te laten worden. Feit! Maar hoe leer je dan ontspannen? Met behulp van technieken uit de hypnotherapie (ooh, vandaar de naam ‘hypno’birthing!) leer je om jezelf in diepe ontspanning te brengen. Dit kun je zweverig vinden, maar hypnotherapie is al jaren een geaccepteerde medische behandeling die grote successen boekt. Het gevoel van diepe ontspanning (of zelfhypnose) is vergelijkbaar met een dagdroom, in een goed boek zitten, van a naar b rijden zonder dat je alles om je heen registreert én die o zo fijne bevallingsroes waar je in wilt zitten tijdens de bevalling. Je bent dus altijd zélf in control en wordt echt niet gevraagd in je blote kont een kip na te doen. Door in de cursus te oefenen met ontspannen, kun je relaxed de bevalling in gaan én weet je hoe je jezelf in die ‘birth bubble’ kunt krijgen. Wat vind je nu nog zweverig aan hypnobirthing?

2. Hypnobirthing werkt alleen als je al goed kunt ontspannen

Nee. Gewoon nee. We hebben allemaal te maken met de drukte van alledag, misschien al andere kinderen, het verkeer of openbaar vervoer, een sociaal leven… Logisch dat de meesten niet zo bedreven zijn in ontspannen. Juist dan heb je veel baat bij de cursus!
Even wat info over ons brein… Als mens zijn wij gezegend met een neocortex, het gedeelte van ons brein dat ons intelligenter maakt dan dieren en waarmee wij bijvoorbeeld kunnen redeneren, denken en praten. Dit is ons intellect. Daar tegenover staat het instinctieve oerbrein, wat we (zouden moeten) gebruiken tijdens de bevalling, net zoals dieren. Niemand vertelt een dier hoe het moet bevallen, dit gaat vanzelf. Een dier ontspant dan ook vanzelf tijdens de bevalling, omdat het simpelweg geen neocortex heeft en dus niet kan gaan nadenken over van alles en nog wat. Daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen! Echter, in onze huidige informatiemaatschappij is het een uitdaging om weg te blijven uit de neocortex en ons over te geven aan het instinctieve oerbrein…

In de cursus hypnobirthing krijg je tools, technieken en tips die je hierbij helpen. Met gepersonaliseerde ademhalings- en ontspanningsoefeningen ervaar je diepe ontspanning. Deze diepe ontspanning is vergelijkbaar met de bevallingsroes van de hormooncocktail die je eigen lichaam je tijdens de bevalling geeft, zo mooi!

3. Hypnobirthing is alleen geschikt als je thuis bevalt

Zeker niet. De kern van hypnobirthing en ontspannen bevallen is dat jij een plek kiest waar JIJ je prettig voelt. Waar jij kunt ontspannen. Want als jij ontspannen bent, kan je lichaam optimaal functioneren tijdens de bevalling. Denk aan hoe dieren het doen: zij kiezen ook een veilige plek waar zij ongestoord kunnen baren. Sommige vrouwen voelen zich meer ontspannen als ze thuis bevallen, omdat ze dan in hun eigen omgeving zijn en kunnen bewegen hoe zij willen. Anderen vinden het juist een prettig en veilig idee om in het ziekenhuis te bevallen en kunnen dan beter ontspannen. De technieken van hypnobirthing zitten in JOUW hoofd, jij hebt de juiste mindset, dus het maakt dan niet uit waar of hoe je bevalt. Ook als je pijnbestrijding gebruikt en zelfs als je een keizersnede krijgt, kan hypnobirthing jou helpen. Sterker nog: de technieken van hypnobirthing kunnen jou in de rest van je leven helpen om te ontspannen 😊

4. Hypnobirthing heeft als doel pijnloos bevallen

Mijn beeld van bevallen was dat het het meest heftige en pijnlijke zou zijn dat ik ooit mee zou maken. Dit was immers het beeld dat ik altijd voorgeschoteld kreeg in films en series. De schreeuwende en krijsende vrouwen maakten zo’n enorme indruk op mij dat ik lange tijd niet eens wist of ik wel kinderen wilde, of ik dat wel wilde meemaken. Tot ik zwanger was en in de cursus hypnobirthing een filmpje van een serene badbevalling zag, waarbij de vrouw totaal ontspannen leek en hoogstens wat lage, brommende ‘oer’geluiden maakte. Ik wist niet wat ik zag! Deze vrouw leek niet meer dan wat ‘fysiek ongemak’ te hebben. Hoe dan?!
Voor veruit de meeste vrouwen geldt dat bevallen pijn doet, zo simpel is het. Een pijnloze bevalling is dan zeker ook GEEN doel van hypnobirthing. Wat je bij hypnobirthing WEL leert en ervaart, is de kracht van je mind(set). Het gaat om je pijnervaring en daar heb je invloed op. Door (onbewuste) angsten te verminderen en ontspanning te vergroten, kun je die pijnervaring verlagen. Voor mij klonk dit te mooi om waar te zijn, maar ik kan vanuit mijn eigen bevallingen bevestigen dat het werkt. Ja, ik heb pijn gehad. Maar doordat ik totaal ontspannen was tussen de weeën door, kon ik ze goed opvangen. Ook begreep ik waar de pijn vandaan kwam, dat mijn lichaam mijn kindje aan het baren was, en kon het daardoor beter accepteren. Ik hoefde er niet tegen te vechten, waardoor mijn lichaam ook niet verkrampte (minder pijn!).  

5. Hypnobirthing is niet voor partners

Bevallen is een bijzonder proces, voor zowel de bevallende vrouw als haar (geboorte)partner. Hypnobirthing zorgt ervoor dat je samen een team kunt vormen voor tijdens de bevalling. De partner heeft eigenlijk één taak: haar in haar bevallingsroes houden, ver weg bij die neocortex vandaan. Ze moet zich veilig voelen, zodat haar oerbrein en lichaam optimaal kunnen functioneren. In de oertijd zochten vrouwen een bosje om achter te bevallen en stond de man voor dat bosje om haar te beschermen. En eigenlijk is dat dus nog steeds de rol van de geboortepartner 😊 Bij hypnobirthing gaan de vrouw en haar geboortepartner samen aan de slag met de oefeningen, zodat de geboortepartner weet wat zij nodig heeft. En zodat hij/zij weet welke concrete tools en technieken hierbij helpen. Het is echter geen voorwaarde dat de partner erbij is. Een zwangere vrouw kan tijdens een hypnobirthing cursus ook volledig in haar eigen kracht gezet worden, om naar huis te gaan met dat enorme vertrouwen en concrete handvatten voor een fijne bevalling.

Kortom: hypnobirthing is een zeer praktische en krachtige voorbereiding op een ontspannen bevalling, waar en hoe je ook maar bevalt en waarbij je samen met je (geboorte)partner een team vormt en je optimaal gebruik leert te maken van je mindset.

Heb jij iets nieuws geleerd over hypnobirthing in deze blog? En is jouw beeld ervan nu veranderd of niet? Ik ben erg benieuwd, laat het me vooral weten in comments! En wil je meer weten over mijn cursus, vraag me dan gerust of kijk op www.muchamama.nl/mariska.