Soms deelt een stel dat ik de hypnobirthing cursus gegeven heb hun bevallingsverhaal met mij. Dat vind ik erg leuk en super waardevol! Enorm dankbaar ben ik voor het prachtige bevallingsverhaal dat ik mocht ontvangen van Sara* en Noah*. Dit kalme, lieve stel volgde eerder dit jaar de hypnobirthing cursus bij mij. Zij keken hierna vol vertrouwen uit naar hun bevalling. De wens was een kalme bevalling thuis in bad. Het liep echter helemaal anders, waardoor zij voor de uitdaging kwamen te staan hun wensen bij te stellen en mee te gaan in wat er op dat moment was… Geniet van hun prachtige verhaal, geschreven door Sara zelf!

“Twee maanden geleden heb ik samen met mijn man een erg mooie bevalling gehad, mede dankzij de hypnobirthing cursus. Het begin van onze bevalling was even schrikken. Na twijfel bij een controle bij de verloskundige besloten we voor de zekerheid een hartfilmpje te laten maken in het ziekenhuis. Gewoon om gerustgesteld te worden dat alles in orde was. Maar tegen onze verwachtingen in bleek men wat merkwaardigs in het hartritme van onze kleine Yara te zien. Er werd uit voorzorg besloten om direct te starten met het inleiden van de bevalling. De ontsluiting zou opgewekt worden met een ballonnetje en de hartslag zou de gehele bevalling gemonitord worden. Daarnaast was er nog een lijst van interventies die mogelijk toegepast zouden worden. Dat was behoorlijk schakelen. Vooral omdat we een natuurlijke thuisbevalling voor ogen hadden; ontspannen in bad met zo min mogelijk medische interventies.

Ontspanning was er natuurlijk niet bij; we maakten ons zorgen om onze baby. Ons geboorteplan kon de prullenbak in, we zouden het totaal anders gaan doen. Maar ondanks deze onverwachte wending kregen we toch de bevalling die we gewenst hadden; liefdevol, kalm, veerkrachtig en vol vertrouwen. Zo zie je maar weer dat je met de juiste mindset een ongunstige situatie toch naar je eigen hand kunt zetten.

Terwijl ik wachtte tot de bevalling op gang gebracht zou worden, snelde mijn man naar huis om de slinger met positieve affirmaties op te halen die thuis in onze slaapkamer hing. Naast bemoedigende spreuken hing er een foto van onze mooiste vakantieherinnering aan deze slinger; een prachtig ijsmeer dat kalm tussen de bergtoppen van de Italiaanse Alpen rustte.

Deze herinnering omvatte alles dat ik nodig had tijdens de bevalling. Liefde; omdat het een gelukkig moment was waarop ik samen met mijn man wegdroomde tussen de adembenemende berglandschappen. Kalmte; omdat alles om ons heen en binnenin onszelf rust uitstraalde. De natuur haast zich niet. En ook wij namen alle tijd voor deze lange hike. Veerkracht; omdat we door bleven lopen wanneer de wandeling zwaar werd, de mooie bestemming in het vooruitzicht houdend. Vertrouwen; omdat ik moedig begon aan een wandeling die ik eerder nooit had gedacht te kunnen maken. En omdat ik er vanuit mijn geloof op vertrouwde dat alles gaat zoals het moet gaan, wat er ook gebeurt.

Zoals geleerd in de hypnobirthing cursus, beeldde ik mij in op deze mooie plek. Bij iedere wee keek ik in gedachten uit over het ijsmeer, samen met mijn kersverse gezinnetje. Mijn man hielp mij om rustig in en uit te blijven ademen. Tijdens het tellen van de ademhaling hielden we elkaars handen vast. Daarnaast ontstond als vanzelf onze eigen ‘dans’ om de weeën samen op te vangen; voorhoofd tegen voorhoofd, rustig heen en weer wiegend op het ritme van mijn ademhaling. De zon ging onder en kwam weer op, maar in onze bubbel stond de tijd even stil.

Ik was van tevoren bang dat ik in het ziekenhuis de regie zou verliezen en dat ik mij hier niet op mijn gemak zou voelen, met al het personeel dat constant in en uit loopt. En ik was bang dat er aangedrongen zou worden op medische interventies. Gelukkig bleek dit allemaal heel erg mee te vallen. Er was wel vaak een wisseling van de dienst, dus er kwamen verschillende mensen binnen. Maar iedereen die ik heb gezien was erg geduldig en luisterde goed naar onze wensen. Alles werd overlegd en uiteindelijk maakte ik zelf alle keuzes. En eigenlijk waren er maar weinig momenten waarop ik moest communiceren of nadenken over een keuze (van tevoren dacht ik dat hier veel energie in zou gaan zitten). Meestal kwam de verloskundige die dienst had alleen even kijken hoe het ging en ging daarna vrij snel alweer weg. Als ik even niet reageerde of aangaf dat het geen goed moment was dan werd hier goed op gereageerd. Veel privacy en weinig afleiding dus, in tegenstelling tot waar ik bang voor was van tevoren.

Het ziekenhuispersoneel gaf ook aan dat ze bij ons zagen dat alles kalm en onder controle leek, dus dat ze daarom geen noodzaak zagen om langer te blijven hangen. Ze wachtten totdat wij zelf om assistentie vroegen. Ze waren onder de indruk van onze rust en gecontroleerdheid. Het was erg fijn dat ze onze bubbel respecteerden. De hypnobirthing technieken werkten voor mij boven verwachting goed om de weeën op te vangen. Mijn man en ik hadden echt het gevoel dat we de bevalling samen doorstonden. Het was tegelijkertijd een zware en ontzettend mooie ervaring.

Naast het inbeelden van een rustgevende plek, leidde ik mijzelf ook af van iedere wee door te denken aan verzen uit mijn geloof die een speciale betekenis voor mij hebben. Dit was een eigen invulling die ik had gegeven aan de mindfulness technieken uit de hypnobirthing cursus. Dit werkte zo goed voor mij dat ik zelfs alle weeën tijdens de persfase heb kunnen wegzuchten. Door de kalmte die om ons heen hing had niemand door dat het hoofdje van de baby al naar buiten begon te komen. Verbaasd zei ik zelf: “volgens mij voel ik het hoofdje al”. En ja hoor, twee minuten later hield ik mijn prachtige, gezonde dochter in mijn armen. Iedere moeder weet hoe onbeschrijfelijk mooi dat moment is. Het ziekenhuispersoneel noteerde in het rapport het volgende: “Yara kwam zuchtend ter wereld”.

Ik wil je graag bedanken voor de waardevolle cursus en ik zou het alle toekomstige ouders aanraden. Ik hoop dat je nog veel anderen kunt helpen inzien dat een bevalling een heel mooie ervaring kan zijn, ook al is het zwaar en loopt het niet helemaal zoals je van tevoren voor ogen had.”

Hypnobirthing technieken persoonlijk maken

Ik kreeg kippenvel van dit prachtige verhaal, van hoe zij er hun eigen bevallingsverhaal van gemaakt hebben (én van hoe Sara dit beschreven heeft)! Het is heel sterk van Sara en Noah dat zij de simpele technieken die ze in de hypnobirthing cursus hebben geoefend, helemaal persoonlijk gemaakt hebben. Die technieken lenen zich daar uitstekend voor en dit maakt dat je ze áltijd kunt toepassen, in welke situatie je ook maar bevalt! De hypnobirthing cursus geeft je een toolbox met technieken, die je niet van A-Z hoeft te volgen, maar waar je uit kunt halen wat voor jou/jullie werkt. Super handig dus!

Regie behouden als het anders loopt

Mooi ook hoe zij de switch maakten van hun droomscenario naar de situatie waarin ze plotseling zaten. Het is goed om je te focussen op de droombevalling die je wilt en hier een geboorteplan (of -wensen) voor te maken. Maar belangrijk is ook om realistisch te blijven. Je kunt veel (waarschijnlijk meer dan je denkt) zelf doen om je droombevalling te realiseren, maar soms gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt en waardoor het dus anders loopt. Dit betekent echter niet dat je alle regie meteen kwijt bent. Door bij het maken van je geboorteplan al na te denken over wat je in andere mogelijke situaties belangrijk vindt, kun je makkelijker schakelen én hou je de regie als het dan anders loopt. Wil je bijvoorbeeld graag thuis bevallen? Schrijf hier je plan A over. Maar beschrijf ook wat je belangrijk vindt als je tóch naar het ziekenhuis gaat (plan B) of als het zelfs een keizersnede wordt (plan C).

Meer weten? Neem contact met me op en/of schrijf je in voor een hypnobirthing cursus om dit alles zelf te leren en ervaren.

* namen zijn gefingeerd i.v.m. privacy