Hi, ik ben Mariska!

Leuk dat je meer over mij wilt weten! Ik ben Mariska Kooijman, 38 jaar en woon samen met mijn vriend Robby, 2 dochters Jacky (2018) en Loïs (2020) en zoontje Dex (2023) in het Gelderse Twello. Ik ben opgeleid tot Communicatiewetenschapper, heb daarna kort gewerkt als docent op de universiteit en ben vervolgens online opleidingen
(e-learning) en Marketing content gaan ontwikkelen. Leuk werk, maar mijn vuurtje ging pas écht branden toen ik leerde over bevallen en dit zelf in de praktijk kon brengen.
Graag vertel ik je mijn verhaal; mijn ervaringen en mijn weg naar hypnobirthing docent en doula worden.

Luister of lees ‘m hieronder!

Ik wilde geen kinderen…

Als twintiger wist ik nog niet zo zeker of ik wel kinderen wilde. Het leek me op zich wel heel bijzonder, maar bevallen leek me echt verschrikkelijk! Dat was immers wat ik altijd zag in films en hoorde van mensen om mij heen. Ik vroeg me daardoor zelfs af waarom niet iedereen gewoon een keizersnede deed… Rond mijn 28e begonnen mijn eierstokken toch wel steeds meer te rammelen en besloten mijn vriend en ik er dan toch voor te gaan.

Zwanger dankzij IUI

Helaas ging het zwanger worden bij ons niet vanzelf. Lang verhaal kort: na ongeveer 2 jaar proberen, was ik voor het eerst zwanger na de 3e IUI-poging (inclusief hormonen spuiten) in het ziekenhuis. Mijn zwangerschap verliep voorspoedig, alleen was er nog één probleem… De bevalling. Ik had dus nogal wat angsten rondom de bevalling, zoals dat het niet zou passen, dat het ongelooflijk veel pijn zou doen en ik het niet aan zou kunnen. Deze angsten heb ik uiteindelijk aangepakt door een hypnobirthing cursus te volgen. Leek me zweverig, maar was juist hartstikke praktisch!

 

Mijn droombevalling

Door de cursus kwam ik erachter dat bevallen ook ontspannen en rustig kan gaan. En dat ik zelf veel meer over mijn bevalling te vertellen had dan ik dacht. Ik kreeg praktische tools, oefende met ontspannen, pakte mijn angsten aan en kreeg steeds meer vertrouwen in mijn lichaam en het natuurlijke, autonome geboorteproces. Na de cursus had ik zelfs zin in de bevalling! Dit alles resulteerde in mijn droombevalling: thuis in bad. Ik was ontspannen en kon daardoor goed de weeën opvangen, mijn lichaam volgen en de natuur het werk laten doen dat nodig was om onze baby vlot geboren te laten worden. Ja, ook ik had pijn. Maar doordat ik wist en begreep wat er in mijn lichaam gebeurde, was het makkelijker om mee om te gaan. Wat een prachtige ervaring was dat!

Foto gemaakt door: Mae October
fotografie (https://www.maeoctober.com/

Missed abortion

Na een tijdje ontstond de wens voor een tweede kindje. We mochten direct weer met IUI starten in het ziekenhuis en wederom was het de 3e poging raak. Ik was heel blij, maar de zwangerschap voelde anders. Ik voelde me onzekerder. Zat alles wel goed daarbinnen? Gelukkig zagen we met 7 weken een kloppend hartje, dus voor even was ik gerustgesteld. Helaas duurde dat maar tot de termijnecho met 10 weken, daarop bleek namelijk dat het hartje niet meer klopte… De grond zakte weg onder onze voeten! Ons kleintje was maar 8,5 week oud geworden in mijn buik. Wat onwerkelijk om dit mee te maken! En wat is het onmogelijk om je hierop voor te bereiden… Met een curettage sloten we dit hoofdstuk van een tweede kindje af en begon een lang proces van rouwen.

 

Toch natuurlijk zwanger

Toen ons verdriet een plekje had gekregen, was ik klaar voor een nieuwe poging IUI. De wens voor een tweede kindje was er immers nog steeds. Helaas was mijn vriend hier nog niet klaar voor. Bijzonder genoeg had de natuur een ander plan voor ons: na 2 maanden was ik plotseling natuurlijk zwanger! Wauw, we konden het bijna niet geloven! Ik voelde meteen dat het dit keer goed zat. En ik kreeg gelijk: opnieuw had ik een prima zwangerschap, met op elke echo een mooi kloppend hartje en goed groeiend kindje. Door de eerste bevalling had ik veel vertrouwen in mezelf en mijn lichaam. Dit basisvertrouwen vergrootte ik met een opfriscursus Hypnobirthing. Ook scherpte ik mijn bevalvoorkeuren aan. Ik kon me eigenlijk niet voorstellen dat mijn tweede bevalling weer zo fijn zou zijn, maar toch had ik wederom een droombevalling thuis in bad!

Hoe kan ik jou helpen?

En met mijn tweede dochter was ook mijn nieuwe missie geboren: andere vrouwen helpen in hun voorbereiding op een fijne bevalervaring. En tijdens hun zwangerschap en kraamtijd. Ik ben er namelijk van overtuigd dat met de juiste voorbereiding een bevalling in principe altijd een positieve ervaring kan worden, ongeacht de plek, het soort bevalling en de aanwezigen.
Hoe? Door je te laten ervaren hoe je in je kracht kunt staan en zelf de regie over je bevalling (zwangerschap of kraamtijd) kunt nemen. Ik wil je in deze drukke informatiemaatschappij (terug) in contact brengen met je lichaam (en baby), al tijdens je zwangerschap. Ik wil je de kennis, praktische tips, tools en het gevoel geven waarmee je ontspannen, vol vertrouwen (in jezelf, jouw lichaam, jouw baby en jouw partner) én zonder angst de zwangerschap beleeft en de bevalling in gaat. En als je het fijn vindt, blijf ik je als doula ook ondersteunen tijdens jouw bevalling!